ChatGPT wordt omschreven als een van de meest veelbelovende technieken in de wereld van AI. De razend slimme software lijkt bijna álles te kunnen. Van teksten schrijven tot het creëren van gepersonaliseerde maaltijdplannen; niets is te gek. Door middel van Natural Language Processing (NLP) kan ChatGPT menselijke taal begrijpen en verwerken. Hierdoor kan het de intenties en behoeften van een persoon gebruiken om tot een hyper gepersonaliseerde output te komen.
Wat zijn de kansen die ChatGPT (en artificial intelligence in het algemeen) biedt voor SEA? Wij hebben een aantal toepassingen op een rij gezet waarmee wij met behulp van ChatGPT nog efficiënter kunnen werken.
Zoekwoorden onderzoek
Een uitgebreid zoekwoorden onderzoek is een belangrijke eerste stap bij het opzetten van een Google Ads campagne. Het bepalen en uitwerken van relevante zoekwoorden kan echter een tijdrovend proces zijn. ChatGPT kan het zoekwoorden onderzoek een stuk gemakkelijker maken.
Aan de hand van hoofd- en sub onderwerpen bepalen wij in hoofdlijnen de campagne structuur en indeling van advertentiegroepen. Aan de hand van ‘goedkoop reizen’ als voorbeeld, gebruiken wij de volgende prompt in ChatGPT: ‘Genereer een lijst met zoekwoorden gerelateerd aan: *goedkoop reizen*. De output toont de mogelijke onderwerpen voor campagnes die gebruikt kunnen worden.
Een handige prompt voor ChatGPT die je zou kunnen gebruiken op het moment dat je een globaal lijstje met zoekwoorden hebt gemaakt, is: ‘Vind soortgelijke zoekwoorden als deze…’. Vul deze prompt in op ChatGPT en voeg het lijstje zoekwoorden toe. ChatGPT zal een uitgebreide lijst met relevante zoekwoorden geven.
Vervolgens kun je ChatGPT vragen om deze zoekwoorden te sorteren met de prompt: ‘Maak een tabel van alle zoekwoorden in deze lijst en sorteer ze van meest naar minst relevant voor een bedrijf dat….’. Voeg hierbij een korte maar duidelijke omschrijving van het bedrijf toe. Dit biedt waardevolle informatie over hoe je de zoekwoorden kan inzetten tijdens het creëren van jouw SEA campagne.
Een belangrijke toevoeging: het maakt niet uit in welke taal je tegen ChatGTP praat. De software is slim genoeg om iedere taal te begrijpen en vlekkeloos te vertalen.
Doelgroep onderzoek
Ook op het gebied van doelgroeponderzoek kan chatGPT een helpende hand bieden. Door middel van NLP kan ChatGPT gegevens uit verschillende bronnen verzamelen en analyseren. Hoewel ChatGPT nog niet live verbonden is aan websites, kan de tool wel gegevens verzamelen uit bepaalde bronnen zoals online enquêtes en klantenservice-gesprekken.
Op basis hiervan kan ChatGPT gedetailleerde persona’s ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften en wensen van de doelgroep. Ook kun je met behulp van slimme prompts simpelweg je doelgroep beter leren kennen.
Een goed voorbeeld is deze prompt voor een reisorganisatie: ‘Op welke kenmerken of eigenschappen van een hotel zou een budget bewuste reiziger letten? Dingen zoals ‘goedkope prijs’ en ‘schone kamers’.’
Met behulp van deze informatie kun je natuurlijk gewoon door blijven vragen: ‘Kun je voor elk van deze kenmerken suggesties doen voor gerelateerde zoekwoorden en deze in een tabel plaatsen?’
Inspiratie voor tekst advertenties
Zodra je aan de slag gaat met het schrijven van advertentieteksten voor je SEA campagnes kan ChatGTP ook een helpende hand bieden. Een goede prompt om te gebruiken voor het schrijven van teksten is: ‘Geef tips over het taalgebruik en zinsopbouw die goed past bij een doelgroep die ….’.
Het optimaliseren van de tekstadvertenties is een van de belangrijkste aspect van SEA, hiermee onderscheid je je van de concurrentie. Door het testen van verschillende advertentievarianten kan worden bepaald welke het beste werken.
ChatGPT kan hier zeker bij helpen. Een simpele prompt die je kunt gebruiken is: ‘Optimaliseer deze advertentie voor …’. Hier voeg je de advertentietekst en informatie over de doelgroep aan toe. Deze prompt kun je zo specifiek en uitgebreid maken als je wilt.
Voorbeelden van informatie die je aan ChatGPT kunt geven zijn:
- Beschrijving van het product of de dienst (duidelijke omschrijving + de voordelen voor de klant).
- Doelgroep (leeftijd, geslacht, locatie, interesses, demografische gegevens, gedrag…)
- Unique Selling Proposition (USP): wat maakt het product of de dienst uniek?
- Call-to-Action (CTA): welke actie moet de klant ondernemen na het zien van jouw advertentie?
- Informatie over concurrenten
- Advertentieformaat (tekstadvertenties, display-advertenties, video-advertenties)
Als je meerdere versies hebt van een advertentie zou je deze beide in ChatGPT kunnen zetten om vervolgens een A/B-test uit te voeren. ChatGPT zal zijn mening geven over welke versie het beste aansluit op jouw doelgroep. De mogelijkheden op het gebied van optimalisatie zijn werkelijk eindeloos. In de praktijk kun je natuurlijk eenzelfde A/B test uitvoeren: interessant om te zien of ChatGPT het bij het juiste einde had of niet.
Conclusie
Tenslotte, een belangrijke quote om dit artikel mee te eindigen: ‘The prompt determines the output’. Oftewel: hoe duidelijker en specifieker de input is die je AI geeft, hoe beter het antwoord zal zijn.
Wees zo volledig mogelijk en maak gebruik van kopjes en opsommingen als dat nodig is. Op die manier kun je optimaal gebruik maken van wat deze nieuwe technologie te bieden heeft.
Op de vraag of AI de mens uiteindelijk volledig zal vervangen antwoorden wij dan ook nee; menselijke input zal altijd nodig zijn. Zolang we op de juiste manier samenwerken met de verschillende AI-technologieën zullen deze een geweldige aanvulling zijn en de werkzaamheden van een SEA marketeer nog veel effectiever maken.
Lees ook: hoe zet je ChatGPT in voor SEO?